Letos aprila smo se lotili posebnega projekta, ki je vključeval spoznavanje “ta pravih” kmečkih gospodinj z vseh koncev Slovenije, izpod nihovih rok pripravljene domače dobrote, obiske omamno dišečih kuhinj ter veliko kreativnosti pri prezentiranju njihovih sladkih jedi.

Ko sva se z Barbaro Remec, urednico časopisa Kmečki Glas, zatipali kar prek Instagrama je bila zadeva potem zelo hitro dogovorjena: delali bomo Knjigo podeželskih sladic!

In smo šli v akcijo 🙂

Skupaj s fotografinjo Polono Bartol smo odrinile v prelepo Prekmurje, kjer smo bile deležne prijaznih sprejemov, mize so se kar šibile od dobrot, ki so jih pripravile kmečke gospodinje. Povsod je bilo “treba” malo posedet in prigriznit. Tako je pač na vasi. Čas se malo ustavi, ljudje si kljub trdemu delu vzamejo čas za klepet in druženje. Naše gospodinje so sedele v prostoru, blizu velikanske krušne peči, ter vse zadovoljne kramljale in opazovale kaj počenjamo z njihovimi jedmi. Za njih je bil naš obisk nekaj veličastnega. Za nas pa tudi, saj smo lahko spoznale kmečke žene, ki so z dušo in srcem sodelovale in soustvarjale našo knjigo.

Na podoben način smo obiskale še nekaj koncev naše prelepe Slovenije in počasi se je nabralo precej materiala za nastajajočo knjigo. Lepo število receptov, pa smo seveda tudi same testirale – kar pri Barbari doma 🙂

Tako smo mesec in pol kuhale, pokušale, stilirale, fotografirale in še kaj. Pa je nastala je slastne knjiga z naslovom Podeželske sladice. Recepti so enostavni, sestavine lokalne in veliko receptov na dan privleče tisto nostalgijo, ki nas spomni na naše babice in tete, ki so te recepte podajale naprej iz roda v rod.

Obseg knjige je 168 strani.

Izdala in založila: ČZD Kmečki Glas
Vodja založbe: Tanja Žgajnar Novak
Vodja projekta: Barbara Remec
Recepte uredila: Barbara Remec
Stilirala: Kristina Smodila, designlicious
Fotografije: Polona Bartol
Oblikovanje: Kristina Smodila, designlicious
L
eto izdaje: 2016

Knjiga se že veselo prodaja in moram nas vse skupaj pohvalit, da je šla že v 2. ponatis. Je tudi lepo darilo <3
Za vse, ki bi želeli imeti knjigo kliknite tule

Hiter pokuk v knjigo:

dsc_4006

dsc_4008Foto prezentacije knjige: Kristina Smodila

 

Tule na blogu pa sem želela posebej izpostavit moje najljubše fotke in stajlinge.

pbar2016-57

pbar2016-belina-6

pbar2016-kontrast-3

pbar2016-7

pbar2016-15

pbar2016-belina-5

pbar2016-kontrast-11

pbar2016-51

pbar2016-kontrast-13

pbar2016-53

pbar2016-kontrast-12

pbar2016-kontrast-20

pbar2016-belina-4

pbar2016-37

pbar2016-52Foto: Polona Bartol

 

Vas zanima kaj pripravljamo za naprej? 😉

Kristina